Idyllisch Lake District

Voor het eerst verschenen op www.natuurfotografie.nl

Op het moment dat je in Newcastle van de boot rijdt, heb je echt al je concentratie nodig om te zorgen dat je links blijft rijden, vooral omdat ze hier dol zijn op rotondes. Maar zodra je gewend bent kun je beginnen te genieten van het voorbijglijdende landschap. En wanneer je eenmaal de snelweg verlaat en besluit deels binnendoor te rijden, openbaart zich langzaam een idyllische wereld waarin je minstens 50 jaar wordt teruggeworpen – in de goede zin des woords. Een koffiestop in het Alston Top Cafe (óh, zo leuk) en boodschappen doen voor een week in Penrith zijn prettige onderbrekingen tijdens de lange reis.

Op onze eerste dag zien we al zoveel moois en het Engelse landschap is om verliefd op te worden, als je dat al niet was! Na ruim 3 uur  arriveren we via Ullswater bij de Kirkstone Pass, een van de hoogste bergpassen in het Lakeland. Voor ons de poort tot het Nationaal Park Lake District dat  sinds juli 2017 is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

Via de kronkelige en smalle bergweg met hier en daar wat haarspeldbochten toeren we verder door een betoverend landschap. Onderwijl diverse ooh’s en aah’s roepend vanwege het fantastische uitzicht bereiken we veilig en wel we onze cottage in Grasmere. Dit wordt onze thuisbasis, gekozen vanwege de centrale ligging want van hieruit kun je alle kanten op om het prachtige Lake District te verkennen.

Nog diezelfde avond wordt er gefotografeerd bij Grasmere Lake. Vlakbij het geboortehuis van William Wordsworth, de beroemde dichter (I wandered Lonely as a Cloud). Al is het wel even zoeken naar wat goede standpunten – het licht is al supermooi en de dreigende luchten maken het af.

Het is een aanrader om een dag met een lokale professionele fotograaf op stap te gaan.  Je maakt dan kennis met plekken die je anders niet zouden hebben bezocht omdat ze minder toeristisch zijn of niet in de boekjes staan. Wij gingen op stap met Stewart Smith wiens naam we doorkregen van Johan van de Watering. Zeer kundig, vriendelijk en bereid om je mooie plekken te laten zien.

De overige dagen gaan we op eigen houtje op pad met name ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds voor het mooiste licht. Het hebben van een goeie kaart en gps is een vereiste en de fotoboeken van Stuart Holmes en E. Bowness zorgen voor zeer veel inspiratie. Tuurlijk zitten we ook wel eens verkeerd, of is het minder mooi dan verwacht. Maar weer andere plekken zijn zo onwaarschijnlijk mooi dat er toch een goede balans is.

Een greep uit locaties waar we geweest zijn: Blea Tarn, Tarn Hows, Derwent Water, Ashness Bridge, Honister Pass (wow als je van autorijden houdt!), Buttermere, Rydal Water, Wasdale Head, Wastwater enz. Alleen die naamplaatsen al!!

Welk jaargetijde je ook gaat, het Lake District zal je niet teleurstellen. In de zomer schijnt het heel druk te zijn, maar voorjaar en herfst zijn ultieme periodes om te fotograferen. In een tijdsbestek van een week kun je veel zien.

Belangrijk om in de gaten te houden is de stand van de zon en of een locatie geschikt is voor zonsopgang of -ondergang. Het beste kun je dit van te voren uitzoeken en ter plekke met onder andere een goede weer app besluiten wat het gaat worden.

De foto’s zijn allemaal door mij gemaakt met een Canon 5D3 full frame camera. Qua lenzen is een groothoek onmisbaar, maar een telelens en een fisheye zorgen weer voor voldoende afwisselend beeld in je collectie. Het gebruik van een 6 of 10 stops Neutraal grijsfilter voor lange sluitertijden geeft bewegende luchten en water een sprookjesachtig effect.

Ook een polarisatiefilter behoort bij de standaard uitrusting voor diepere kleuren. Ik heb verloopfilters gebruikt, maar zou ook aanraden om meerdere belichtingen te maken om het dynamisch bereik ten volle te benutten. Tegenwoordig is blenden een fluitje van een cent in Lightroom CC.

Na zo’n week fotograferen ben je een “paar” duizend foto’s rijker. En dan begint er een leuke maar ook lastige klus: kiezen en selecteren. Duizenden foto’s terugbrengen tot een luttele 50 tot 100 en nog eens minstens halveren voor de website. Hooguit een stuk of 10 voor een artikel.

Laat me je meenemen op mijn reis door het Lake District – ik heb nu al weer zin gekregen om terug te gaan.

Benieuwd naar de hele serie? Klik hier om naar het album te gaan.

#landschapsfotografie #reisfotografie #voorbereiding

Meer van Laura van der Burgt op www.natuurfotografie.nl

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Landschapsfotografie is haar eerste liefde, maar ook creatieve fotografie heeft haar belangstelling. Momenteel is het fotograferen met een minimale scherptediepte favoriet en ook trekt ze er ook vaak met de lensbaby op uit. Het zijn met name de vage vormen en contouren door bijvoorbeeld beweging, meervoudige belichting of gewoon helemaal out of focus die haar erg aanspreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − 7 =