Review lensbaby “Omni” system

Steeds meer raak ik verslingerd aan “Lensbabies”. Iets dat ik niet goed kan thuisbrengen roert mijn hart, keer op keer wanneer ik van een “normaal” objectief switch naar een LB lensje. Het vervult mijn hart met plezier en blijdschap door alleen al naar de beelden te kijken die ik in mijn camera tover. Ja, toveren is misschien wel het juiste woord. Er ontstaat iets magisch, misschien niet zozeer in het beeld, als wel in mij. Ik kan helemaal in verrukte staat fotograferen en in een (creatieve) flow raken.

Toen Lensbaby USA het een OMNI systeem vorige jaar op de markt bracht was ik gelijk geïnteresseerd, weer een nieuw speeltje dacht ik. Maar tevens vroeg ik me af wat kon het filtersysteem nog toevoegen aan deze toch al zo creatieve lensjes? Totdat ik een foto op de site tegenkwam waarbij een deel van het beeld gespiegeld leek, zonder dat er water of ander reflectiemateriaal op de voorgrond te zien was. Mijn belangstelling werd gelijk weer getriggerd. Na het testen van de Lensbaby Velvet 28mm bedacht ik het OMNI systeem een leuke aanvulling zou zijn op dit type lens. En toen Transcontinenta voorstelde om het eens te uit te proberen zei ik natuurlijk volmondig ja!

Het setje dat ik ontving zat in een stevig vilten opbergcase met verschillende ringen, prisma’s magnetische armpjes en kleurgels. Kwalitatief zag het er echt goed uit. De prisma’s zijn van glas en de magneten supersterk. Op een zomerse ochtend heb ik mijn statief in mijn achtertuin opgesteld en de camera met het filter gereedschap in gereedheid gebracht. Volkomen blanco begonnen met het regenboogfilter en een lekker zonnetje in beeld om voldoende weerkaatsing te hebben (ik dacht dat dat nodig was). Het resultaat deed bijna pijn aan mijn ogen! Jeetje, dacht ik, dit is niets voor mij en verplaatste het hele handeltje naar een schaduwrijk plek waar in de achtergrond de zon met de bladeren speelde. Weer keek ik door mijn lens en toen gebeurde het plotseling: de OMNI vonk sloeg over! De speelsheid van kleuren en vormen en de manier waarop het beeld tot leven kwam verraste mij zo dat ik van liever lee steeds enthousiaster werd. Wederom werd ik gegrepen door de mogelijkheden die ik tot mijn beschikking kreeg om met licht, kleur en vorm te spelen.

Keer op keer benutte ik kleine momenten om met het systeem de tuin of natuur in te duiken en te experimenteren. Door met de verschillende prisma’s, maar ook met de color gels te werken raakte ik wat meer bedreven in het toepassen ervan. Bijvoorbeeld om onrustige delen in de foto te maskeren, een spotlight of sun-beam te creëren, vormen uit te rekken of zelfs te laten vermenigvuldigen. Met color gels lukte het om spiegelingen toe te voegen in een gekozen kleur. Het OMNI systeem biedt eigenlijk zoveel mogelijkheden om te variëren dat ik er nog lang mee kan spelen, zonder alle mogelijkheden te kennen. The Sky is the Limit!

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Landschapsfotografie is haar eerste liefde, maar ook creatieve fotografie heeft haar belangstelling. Momenteel is het fotograferen met een minimale scherptediepte favoriet en ook trekt ze er ook vaak met de lensbaby op uit. Het zijn met name de vage vormen en contouren door bijvoorbeeld beweging, meervoudige belichting of gewoon helemaal out of focus die haar erg aanspreken. Meer van Laura van der Burgt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − five =