het wood-wide-web

Het is een ongekend topjaar voor paddenstoelen. Door de natte periode van de de afgelopen weken schieten ze als ….. uit de grond. Je vind ze overal, in je tuin, in het bos en tussen het gras. Vliegenzwammen (ja, die rood met witte stippen) zijn misschien wel het meest bekend, maar daarnaast zijn er nog 5000 andere soorten! Moest je ze vorig jaar nog goed zoeken, nu is het oppassen dat je ze niet vertrapt. Volop keus dus voor de paddenstoelenfotograaf!

Gedurende de maand oktober gaf het IVN Roosendaal een paddenstoelen cursus. Kwam dat even goed uit! Een team van enthousiaste vrijwilligers nam ons mee naar de wereld van zwammen en schimmels. En wat blijkt, ondergronds wordt volop gecommuniceerd en gedeald via een ingewikkeld netwerk schimmeldraden en wortelstelsels. Ook genaamd het “Wood Wide Web”. De BBC heeft er een interessant animatiefilmpje over dat ik graag met je wil delen:

Maar ook in deze wereld wordt alarm geslagen (waar niet?). Al jaren neemt de verscheidenheid af (niet te verwarren met aantal) door toedoen van teveel stikstof in de lucht. Een heel actueel thema waar veel over te doen is in het nieuws. Wanneer gaan we beseffen dat alles met elkaar in verbinding staat en wij, de mens, ook een onlosmakelijk onderdeel van deze natuur zijn?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + 9 =