LandscapeTravel

LAKE DISTRICT

LAKE DISTRICT

Op het moment dat je in Newcastle van de boot rijdt, heb je echt alle concentratie nodig om te zorgen dat je links blijft rijden, vooral omdat ze hier dol zijn op rotondes. Gelukkig kan ik Sten volgen die zijn auto moeiteloos door het verkeer loodst. Zodra ik een beetje gewend ben kan ik beginnen te genieten van het voorbijglijdende landschap. En wanneer we eenmaal de snelweg verlaten en besluiten deels binnendoor te rijden, openbaart zich langzaam een idyllische wereld waarin je minstens 50 jaar wordt teruggeworpen – in de goede zins des woords. We maken een koffiestop in Alston in The Top Café (oh wat leuk) en doen inkopen voor een week in Penrith. Op dag 1 zien we al zoveel moois en het Engelse landschap is om verliefd op te worden, als je dat al niet was! Na ruim 3 uur rijden via Alston and Ullswater arriveren we aan bij de Kirkstone Pass, de poort van het Nationaal Park Lake District –  dat sinds juli 2017 is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

Voor ons uit kronkelt de weg met haarspeldbochten door een betoverend landschap. Een groot bord aan het begin waarschuwt voor gevaarlijk gladde wegdelen en sommeert je een andere weg te nemen! Uhh? Maar dan blijkt dat dat bord alleen voor de wintermaanden geldt. Duh. Dus dalen we af! Regelmatig in en uit ademen (mijn mede passagier vooral) en onderwijl diverse ooh’s en aah’s roepend vanwege het fantastische uitzicht bereiken veilig en wel we onze cottage Rainbow End in Grasmere. Dit wordt onze thuisbasis, gekozen voor de centrale ligging want van hieruit kunnen we alle kanten op om het prachtige Lake District te verkennen. Met z’n zessen maken we er een gezellige week van. 

Nog diezelfde avond gaan we naar Grasmere Lake iets verderop. Vlakbij het geboortehuis van William Wordsworth. De eerste foto’s worden gemaakt! Het is wel even zoeken naar wat goede standpunten – maar het licht is al supermooi. We blijven hier een hele week en op de derde dag dagen we een dag met professioneel fotograaf Stewart Smith op stap(tip van Johan van de Watering). Hij laat ons kennismaken met plekken die we anders niet zouden hebben bezocht omdat ze minder toeristisch zijn of niet in onze boekjes staan. De overige dagen gaan we alleen op pad m.n. ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds voor het mooiste licht. Het hebben van een goeie kaart en gps is een vereiste en de fotoboeken van Stuart Holmes en E. Bowness zorgen voor zeer veel inspiratie. Tuurlijk zitten we ook wel eens verkeerd, of is het minder mooi dan verwacht. Maar weer andere plekken zijn zo onwaarschijnlijk mooi dat er toch een goede balans is. Een greep uit locaties waar we geweest zijn: Blea Tarn, Tarn Hows, Derwent Water, Ashness Bridge, Honister Pass (wow als je van autorijden houdt!), Buttermere, Rydal Water, Wasdale Head, Wastwater enz. Alleen die naamplaatsen al!!

Na zo’n week fotograferen ben ik een “paar” duizend foto’s rijker. En dan begint voor mij het moeilijkste: kiezen en selecteren. Duizenden foto’s terugbrengen tot een luttele 50 tot 100 en nog eens minstens halveren voor de website. Heel moeilijk voor een weegschaal. Maar uiteindelijk is het gelukt! Laat me je meenemen op mijn reis door het Lake District – ik heb nu al weer zin om terug te gaan 🙂

Video – Lake District (2 min)

Link naar het album: album Lake District
Als je wilt weten wanneer ik nieuwe foto’s plaats, kun je – als je een rss reader hebt (feedly bijvoorbeeld) onderaan deze pagina op het RSS symbool klikken. Volgens mij moet het werken. Anders laat het aub even weten.
mail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.