The Artist’s Way

Het boek "The Artist's Way" of Julia Cameron is het begin geweest van een omslag in mijn leven. Haar methode heeft mij dichter bij mezelf gebracht, mijn dromen en hoe ik de rest van mijn leven in zou willen vullen.

Vind je eigen inspiratie

Julia Cameron’s boek “The Artist’s Way” is een werkboek om in 12 weken je “writers block” te lijf te gaan. Door het opruimen van blokkades belooft ze je dat jouw inspiratie, durf, zelfvertrouwen en creativiteit weer vrijelijk zal stromen. Hierbij krijg je van haar een aantal methodes aangereikt om weer toegang te vinden tot je  eigen creatieve, speelse wereld. Dit door bijvoorbeeld veelvuldig terug te gaan naar je kinder- en jeugdjaren, naar je dromen, wensen en allerlei dingen die je ooit graag wilde, maar die je gaandeweg bent kwijtgeraakt. Een eye-opener als je had gedacht creativiteit uit een boekje te kunnen halen. 

Morning Pages

De twee belangrijke activiteiten die je volgens Julia moet ondernemen zijn 1x per week met jezelf op stap gaan (het zgn kunstenaarsafspraakje) en beginnen met het schrijven van de “morning pages”. Deze twee activiteiten lopen als een rode draad door het boek.

Ongeveer een jaar geleden ben ik begonnen dit boek te lezen en heb geprobeerd de methodes in praktijk te brengen. Dus begonnen met schrijven – het maakt niet uit waarover – en er regelmatig alleen op uit getrokken. Bijvoorbeeld naar een museum, een lezing, een (hobby) winkel of door lekker door de natuur te struinen met (of zonder) camera. De oorspronkelijke 12 weken werden 12 maanden en inmiddels heb ik die rode draad omarmd en met mijn leven verweven.

Voor mij is het een fijne manier gebleken om orde in de hectiek van alle dag te scheppen door ideeën en gedachten op papier te zetten en deze terug te kunnen vinden wanneer ik er iets mee wil gaan doen.

Interne criticus

Het allerleukste dat ik heb (her)ontdekt is het schrijven, lekker ouderwets met pen en papier in een mooi boekje. Dit nieuwe “dagboek” sjouw ik nu elke dag mee als een soort trouwe bondgenoot voor mijn hersenspinsels. Gaandeweg het proces heb ik geprobeerd met een aantal persoonlijke valkuilen af te rekenen. Zoals het streven naar perfectionisme; dit bleek/blijkt toch een behoorlijke spelbreker te zijn voor mijn creativiteit en onbevangenheid. Of die vervelende onzekerheid, die opspeelt wanneer je afwijkt van het “normale”. Om maar niet te spreken van die interne criticus die nooit eens ophoud met commentaar leveren. Herken jij dit ook? Ik zeg niet dat dit boek een kant en klare oplossing voor je heeft, de enige die kan veranderen ben jezelf. Maar door jezelf te bevrijden van negatieve gedachten kom je een heel eind

DutchEnglish
error: Content is protected !!