Creative Lightscapes

In januari 2019 ben ik gestart met een project “creatieve (intieme) landschappen” hetgeen een zoektocht/ontdekkingsreis was naar hoe creatief en/of onscherp een landschapsfoto mag zijn en toch nog prettig is om naar te kijken.

waar het oog stopt, gaat het hart verder…

Dit is voor mij de meest treffende omschrijving van een serie foto’s die ik het afgelopen jaar heb gemaakt voor mijn project creatieve & intieme landschappen. Met begeleiding van Johan van de Watering zijn we begin 2019 met in totaal 6 mensen ieder een eigen beeldproject gestart. Een overwegend individueel traject met enkele bijeenkomsten waarvan onlangs de eindresultaten zijn gepresenteerd.

Zoals verwacht waren deze heel divers, maar stuk voor stuk enorm inspirerend en geslaagd. En wat ik zo bijzonder vond aan het hele traject is terwijl je zo individueel werkt, als groep toch zo verbonden kunt zijn. Dat is, naast de positieve mentoring van Johan, wellicht ook omdat we allemaal dezelfde passie delen: natuurfotografie.

Bij de keuze van het onderwerp ging mijn voorkeur uit naar beelden waarbij vorm, kleur en sfeer overheersen, out-of-focus maar met nog wel enige herkenbaarheid van het onderwerp. Maar toch ook moest er iets te raden overblijven. Het is voor mij een zoektocht geworden naar hoe onscherp een (landschaps) foto mag zijn om toch nog als prettig te worden ervaren. Daarnaast had ik er voor gekozen alle foto’s in een klein gebied te maken, niet ver van waar ik woon: Landgoed Visdonk & Rozenven. Zodoende kon ik zonder veel reistijd er redelijk vaak met de camera naar toe.

Dat deze beperking ook een groot voordeel had werd mij gaandeweg duidelijk. Ik moest namelijk erg mijn best doen om variatie in mijn beeldmateriaal te krijgen. Maar vooral ook om een bepaalde sfeer te creeren, op vele verschillende manieren met licht spelen. Landscapes werden Lightscapes. Of ik geslaagd ben in mijn opdracht is natuurlijk heel persoonlijk. Laat je meevoeren met de beelden die ik als magische momenten heb beleefd.


Benieuwd naar de hele serie? Klik hier om naar het album te gaan.

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Landschapsfotografie is haar eerste liefde, maar ook creatieve fotografie heeft haar belangstelling. Momenteel is het fotograferen met een minimale scherptediepte favoriet en ook trekt ze er ook vaak met de lensbaby op uit. Het zijn met name de vage vormen en contouren door bijvoorbeeld beweging, meervoudige belichting of gewoon helemaal out of focus die haar erg aanspreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × five =