AlgemeenFunghiLandscapeLensbaby

Heerlijke Herfst!

Het wordt langzaam licht wanneer we het bos in lopen. Ik geniet van de stilte en het idee dat we hier de enige mens zijn. Zo stilletjes mogelijk lopen we verder, fluisterend, want stel dat we opeens een ree tegen zouden komen.....

Lekker Dromen

De herfst is zo'n heerlijke en prachtige periode van het jaar. De dagen worden korter, kouder, vochtiger en de natuur hult zich langzaam aan in de meest prachtige kleuren die je je maar kunt bedenken. Nu wandelen in het bos is echt een feestje! Een paar regenachtige dagen, een beetje nachtelijke kou en plop daar komen ook de paddenstoelen vrolijk te voorschijn. Zo'n verschil met bijvoorbeeld nog maar een week geleden. Ik ben dol op bos, mooie bomen en vooral statige beukenlanen die ik graag idyllisch vastleg. In november verkleuren beuken pas echt heel mooi en dit geeft je tijd om van de verschillende herfsttinten te genieten, mits het niet gaat stormen natuurlijk. Dus ken je een Landgoed in de buurt, ga er (met je camera) naar toe!

Ik houd er van om de lanen met meerdere belichtingen vast te leggen. Gelukkig zit deze optie in mijn camera en kan ik het resultaat na iedere belichting volgen. Ik kies meestal twee tot vijf belichtingen. Soms dezelfde compositie maar met een verschillende focus, soms meerdere belichtingen waarbij ik probeer te schilderen met de camera alsof ik een schildersdoek aan het vullen ben. Met Liveview leg ik de beelden over elkaar om het resultaat te beoordelen. Het geeft altijd een verrassende uitkomst. Je kunt dit ook in Photoshop doen, maar mij gaat het om het de ervaring (het spelen) in het veld.  Ik noem het spelen want het is zo erg leuk (en verslavend) om te doen.

Lensbaby Velvet

Ik ben nog al een fan van dromerige foto's en was blij verrast toen ik mijn hand kon leggen op een 2e hands Lensbaby Velvet 56mm. Het leuke van deze lens is dat je van F1.6 (heel dromerig) tot F16 (heel scherp) kunt fotograferen, maar ook nog eens op macro-stand. Kortom een veelzijdige lens die weer een nieuwe uitdaging bied. Een eerste resultaat (1 belichting 1.6 vanaf statief) deze beukenlaan.

Weervrouwtje?

Foto's met zonneharpen heb ik al zo lang op mijn verlanglijstje staan, maar steeds als ik er was, waren zij er niet en visa versa. Ik wilde dat ik het beter kon plannen. Dus toen de IVN een weercursus organiseerde was ik van de partij en sindsdien staat er standaard een weerstation op de keukentafel. Nu houd ik bijna dagelijks de luchtvochtigheid, temperatuur, wind en de tijden van zonsopkomst bij, bestudeer ik de weerkaarten van de knmi in meer detail en kan zo wat beter voorspellen of het zin heeft om op pad te gaan of niet (voor een bepaald doel). Ook het hebben van mooie gekleurde luchten, heb ik vernomen, is iets wat redelijk te voorspellen is.

Fotografeer 'ns op gevoel

Waar ik steeds meer van ga houden zijn foto's die out of focus zijn en hun zeggingskracht ontlenen aan vorm en kleur. Ik lees regelmatig over contemplatieve fotografie en ik denk dat dit in de buurt komt. Maar je kunt het ook impressionisme noemen. Moet het een naam hebben? Niet perse, maar wat mij aanspreekt is dat deze fotografie erg inspeelt op je gevoel en voorkeur voor vorm en kleur en dat je hier helemaal in op kunt gaan. En dat het zo heel erg verschillend is van traditionele landschapsfotografie. Is het niet prachtige je met fotografie zoveel kanten uit kunt?

Benieuwd naar de hele serie? Klik hier om naar het album te gaan.


Als je wilt weten wanneer ik nieuwe foto's plaats, kun je - als je een rss reader hebt (feedly bijvoorbeeld) onderaan deze pagina op het RSS symbool klikken. Volgens mij moet het werken. Anders laat het aub even weten.
mail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.